• Michelle Kroezen

Mijn favoriete medailles van 2019

Regelmatig doe ik mee aan een georganiseerd loopje. Bij een groot aantal van deze evenementen krijg je een medaille nadat je de race hebt volbracht. Ik heb er een hoop verzameld in 2019. Wat zijn mijn favorieten? En aan welke medailles heb ik de mooiste herinneringen?

Marathon Rotterdam

Een van mijn favoriete medailles van 2019 is die van de Rotterdam Marathon. Toen ik mij inschreef voor de marathon, was mijn doel om hem binnen vier uur te lopen. Mijn voorbereiding was alleen alles behalve goed. Ik had namelijk nauwelijks een lange duurloop gedaan (niet aan te raden). Mijn tijdsdoel moest ik dus loslaten. Dit is wel iets wat ik lastig vind, dus ik ben wel weggegaan op het tempo voor een marathon binnen vier uur. Ik zou wel zien wanneer het schip zou stranden. Tot ongeveer het 25 kilometerpunt heb ik dit goed volgehouden. Door kramp door een dixi-stop moest ik daarna het tempo laten zakken. Toen ik ook nog mijn eetpunt mistte doordat ik mijn vriend had gemist die wat Tucs voor mij bij zich had, kon ik een sub vier wel vergeten. Vanaf toen heb ik besloten ieder verzorgingspunt goed te drinken en even te rekken en strekken. Hierdoor kon ik tussendoor lekker blijven lopen en was de kans groot dat ik de finish zou halen. Deze uitgebreide stops kwamen mijn tijd alleen totaal niet ten goede. Gelukkig mijn plezier wel. Want op deze manier heb ik mijn laatste kilometers met een dikke glimlach op mijn gezicht kunnen volbrengen. Iets wat mij het jaar ervoor niet is gelukt.


Met een PR op de halve marathon en (bijna) 42,195 kilometer lang genieten van de mooiste stad van Nederland, is dit een medaille met mooie herinneringen voor mij.

Ladiesrun Groningen

Een andere favoriete medaille van mij is de medaille van de GasTerra Ladiesrun Groningen.


Met een aantal collega's had ik afgesproken om de 7,5 kilometer te lopen. We zouden gezamenlijk lopen, maar eenmaal aangekomen in Groningen besloten we toch allemaal ons eigen tempo te lopen. Ik had mij voorbereid op 7,5 redelijk rustige kilometers, maar wilde eenmaal in het startvak toch een gokje wagen voor een podiumplek. Ik zocht een plekje voorin het startvak. Bij de start besloot ik te kijken hoe snel iedereen weg zou gaan na het startschot. Ik kon niet aansluiten bij de eerste twee dames, maar wilde ze in ieder geval zo lang mogelijk in het zicht houden. Het warme weer begon me al gauw in de weg te zitten. Ik was niet gekleed op racen en de verzorgingsposten waren kort en niet veel aanwezig. Ik verloor de eerste twee dames, en achter mij begonnen twee dames steeds meer in mijn buurt te komen. Ik wilde koste wat het kost mijn derde plek behouden. Met nog minder een kilometer te gaan, kwam een van de dames steeds dichter bij. Ik wilde versnellen, wat resulteerde in kokhalzen en oprispingen. Gelukkig bleef het daar bij en kon ik toch nog doorlopen. Het laatste stukje tot de finishlijn heb ik alles gegeven wat ik had en zo kon ik nog net de vierde dame voor blijven.

Deze medaille staat voor mij voor heel veel doorzettingsvermogen en een eerste grote podiumplaats. Het was namelijk een best groot evenement met een letterlijk heel groot podium. Ik had nooit verwacht daar ooit te staan. Helemaal niet toen ik die ochtend op stond.

Ironman 70.3 Vichy

Mijn grote project voor 2019 was de Ironman 70.3 in Vichy. Ik deed dit niet alleen voor mezelf, maar ook voor Stichting Kinderen Kankervrij (voor veel mensen ook wel bekend als KiKa). Naast dat er dus getraind moest worden, moest er ook geld ingezameld worden. 4.750 euro om precies te zijn.


De race zelf was mega bijzonder. We begonnen tijdens zonsopkomst met het zwemmen. Dit was echt prachtig. Het zwemmen ging voor geen meter, ik moest continu plassen. Tijdens het fietsen was het in het begin ontzettend koud. Door de schaduw en de wind zat ik klappertandend op de fiets. Om het nog erger te maken klapte mijn ketting een aantal keer van mijn fiets en werkte mijn versnelling niet helemaal zoals zou moeten. Gelukkig werd het steeds zonniger en werd de te fietsen afstand steeds kleiner. Bij het lopen moest ik even inkomen en iets zouts eten, daarna ging het als een malle. Na twee rondes hardlopen door Vichy, mocht ik onder de finishboog door en werd mijn medaille omgehangen.


De medaille is speciaal omdat het zo'n bijzondere ervaring was. Van het ophalen van het startpakket op de expo en de Pasta Party, tot de verzorging onderweg en natijd. Alles was een hele toffe ervaring en tot in de puntjes geregeld. Daarnaast zijn we met een grote groep KiKa-atleten naar Vichy afgereisd, en hebben daar allemaal ons best gedaan om een zo'n goed mogelijke prestatie neer te zetten als afsluiting van ons maandenlange project. De saamhorigheid van alle atleten, supporters en begeleiding maakt deze medaille tot een extra speciale.

Dam tot Damloop

De medaille van de Dam tot Damloop behaalde ik samen met mijn vader. Daarom is dit een speciale medaille voor mij.


Toen ik een stuk jonger was liep ik wel eens hard met mijn vader. Toen ik wat ouder was hebben we samen ook wel een aantal wedstrijdjes van 5 kilometer en 5 Engelse Mijl gelopen, maar langer dan dat niet. Mijn vader wil graag een marathon lopen, dus voor Vaderdag hebben wij hem een startbewijs voor de marathon beloofd. Om daar goed aan de start te staan, leek het ons slim om eerst een aantal wedstrijdjes te lopen die wat korter zijn dan een marathon. En om goed te trainen natuurlijk.


Het was een warme dag. Zelfs zo warm dat de laatste startvakken niet van start mochten, omdat de organisatie de veiligheid van de hardlopers niet meer kon garanderen. Gelukkig mocht ons startvak nog wel van start. In verband met de warmte hebben we de tijd een beetje laten gaan, als we de finish maar zouden halen. Mijn vader had sowieso nog nooit 16,2 kilometer gelopen, dus als we de finish zouden halen, had hij een persoonlijk- en afstandsrecord. En dat heeft hij gedaan! In ongeveer 1:45u kwamen we de finish over.


Ik ben supertrots op mijn paps! Nu op naar de halve marathon en dan de marathon!

OCR Series Warstein

In september stond mijn derde OCR Series van Strong Viking gepland. Dit is het wedstrijdvak van de obstaclerun Strong Viking. Tijdens deze race ren je ongeveer 19 kilometer met ongeveer 45 obstakels op het parcours. Een aantal van deze obstakels is verplicht en voor een aantal mag je een penalty doen als het niet lukt. Daarnaast loopt er een Sweeper mee, die loopt op de cut-off tijd. Als je een obstakel niet haalt, of de Sweeper haalt je in, dan moet je je hesje inleveren en kom je niet in de uitslag.


In mijn vorige twee Series is het niet gelukt om mijn hesje te houden. Dit kwam beide keren omdat ik te veel tijd verloor op obstakels die ik niet durfde, waardoor de Sweeper mij in kwam halen. Tijdens mijn derde race was het plan om zo hard mogelijk te rennen, zodat ik wat tijd kwijt kon raken op obstakels. Helaas was er binnen een kilometer al opstopping bij een obstakel, waardoor mijn plan dreigde te mislukken. Gelukkig was dit niet het geval en heb ik me met hesje door de 19 kilometer heen geknokt.


Ik kwam met een dubbel gevoel over de finish. Blij en trots dat ik mijn hesje had behouden, maar toch een beetje teleurgesteld over mijn tijd. Ondanks de teleurstelling is deze medaille toch een speciale, omdat ik toch mijn hesje heb gehouden en me niet tegen heb laten houden op obstakels die ik eng vond.

OCR World Championships

Een van mijn laatste wedstrijden van 2019 waren de Obstakel Course Racing World Championships. Ik had me een jaar eerder vrij onverwachts gekwalificeerd en besloot om heen te gaan voor de ervaring. Ik had me ingeschreven voor de 3 kilometer en de 15 kilometer.


De eerste dag liep ik de 3 kilometer. Hier heb ik twee obstakels niet gehaald. Een daarvan was de finish-muur. Hier kwam ik niet meer tegenop. Op de dag van de 15 kilometer was ik mijn bandje (bewijs dat je alle obstakels hebt gehaald) al heel snel kwijt. Ik was helemaal bont en blauw van de dag ervoor en voelde me alles behalve goed. Mijn startnummer had ik toch, dus besloot mee te lopen voor de ervaring. Hier kwam ik ondertijd al snel een Nederlandse vrouw tegen met wie ik tot de finish heb gelopen. Zo was het toch nog een toffe ervaring.


Deze medailles zijn speciaal voor mij, omdat het een bijzondere ervaring was om deel te nemen aan een wereldkampioenschap en de toffe sfeer mee te maken!

Van de 17 behaalde medailles, waren dit mijn 7 meest speciale. Ik hoop dat je hier wat inspiratie uit hebt kunnen voor een race die je misschien zelf ook wil lopen. Nu ben ik wel benieuwd, wat was jouw favoriete medaille van 2019? En welke medaille hoop je nog te halen?

3 keer bekeken

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com